Totul despre cardurile bancare

Cardurile bancare - banci, obtinere, utilizare, costuri

Un card, de credit sau de debit, bancar sau nebancar, reprezinta o modalitate de plata.

Cardurile bancare sunt emise de catre banci, spre deosebire de cele nebancare, care sunt emise si administrate de catre institutii financiare nebancare.

Cardurile emise de catre banci, desi au in general aceleasi caracteristici ca cele nebancare, au in plus multe avantaje aduse de contul bancar in ansamblu.Cardurile bancare de credit sunt tratate in alt articol. Aici ne vom concentra pe cardurile bancare de debit.

Cardul bancar de debit cu CIP, destinat persoanelor fizice, poate fi folosit atat pentru retrageri numerar de la ATM cat si pentru cumparaturi la comercianti, in tara si in strainatate, cat si pentru cumparaturi pe Internet.
Dupa tipul lor, indiferent de banca care le emite, cardurile bancare de debit pot fi:

- American Express;
- Maestro;
- MasterCard;
- Visa;
- Visa Electron.

Desi pot exista si exceptii, in general aceste carduri se utilizeaza pentru conturile bancare de lei, euro sau dolari.

Foarte importanta este atentia acordata acestor produse in materie de sume disponibile: exista varianta de card cu descoperire de cont si varianta de card fara descoperire de cont, insa acetsea nu depind atat de cardul bancar in sine, cat de contul bancar la care se ataseaza, deci de banca.

Cardurile bancare de debit cu cea mai mare perioada de valabilitate sunt cele de la ATE bank: 72 luni, urmand cele de la Alpha Bank si Piraeus Bank, cu 60 de luni.

Pentru a intelege mai bine cum functioneaza si care sunt costurile unui credit bancar de debit, vom compara trei produse diferite de la aceeasi banca, OTP Bank: Vezi Tabel comparativ