Totul despre cardurile nebancare

Cardurile nebancare - IFN-uri, obtinere, utilizare, costuri

Cardurile nebancare sunt emise si administrate in general de catre institutiile financiare nebancare (IFN).

Cardurile emise de catre IFN-uri, desi au in general aceleasi caracteristici ca cele bancare, au multe avantaje aduse de sistemul nebancar - acordare mai lejera, posibilitati mai mari de creditare, dar si dezavantaje - nu se pot folosi pentru a scoate cash de oriunde sau plati in orice magazin.


Cardurile nebancare sunt emise sub marca proprie a IFN-ului sau sub licenta unui proprietar de marca precum VISA, Visa Electron, MasterCard, Maestro sau American Express.

Cardurile nebancare sunt in principal modalitati de plata, limitate la anumite magazine partenere, sau generale, si, uneori, pot fi si instrumente de retragere numerar. Aceste caracteristici se datoreaza in principal caracterului nebancar (cardurile nebancare nu sunt instrumente atasate unui cont bancar propriu).

Efectuarea de plati prin intermediul cardurilor nebancare puse la dispozitie de catre IFN se face sub forma unei linii de credit, fara a se acorda accesul la un cont bancar propriu, institutia financiara nebancara emitenta a cardului deschizand clientilor sai doar conturi de evidenta.
Institutiile financiare nebancare pot emite si administra carduri de credit doar in derularea activitatilor aferente creditelor de consum, nevoi personale sau asemenea.

O categorie aparte sunt cardurile de magazin / comerciant. Cardul de comerciant este instrumentul emis de un comerciant sau de un grup de comercianti clientului lor, pentru a permite acestuia achizitionarea de bunuri si servicii exclusiv de la comerciantii emitenti sau de la cei care accepta cardul pe baza de contract, fara a acorda accesul la un cont bancar si care evidentieaza cheltuielile efectuate pe o anumita perioada de timp de catre un client. Acest tip de instrument nu se incadreaza in categoria instrumentelor de plata electronica, precizeaza Banca Centrala.

Cardul, lansat de Carrefour si MasterCard, este disponibil incepand din acest an, 2013 in toate cele 23 de hipermarketuri ale retailerului francez, putand fi achizitionat direct de la casele de marcat.

Romania este prima tara europeana din grupul Carrefour in care sunt introduse cardurile preplatite pentru cumparaturi - o premiera pe piata de retail romaneasca. Cardul este disponibil pentru cumparare doar la casele de marcat din hipermarketurile Carrefour si poate fi folosit imediat dupa ce posesorul l-a alimentat cu bani in prealabil.

Practic, clientul il achita la casele de marcat, iar dupa cateva minute il poate ridica de la biroul de servicii financiare din hipermarket, fara a fi nevoie de vreun cont bancar. Cardul este unul de debit reincarcabil, deci posesorul poate face achizitii doar in limita sumei de care dispune.

Cardul functioneaza la fel ca un card MasterCard, atat in tara, cat si in strainatate, acesta putand fi alimentat de detinator sau de alti posesori de carduri preplatite, prin transferuri de pe telefonul mobil, prin SMS, sau direct la casele de marcat Carrefour.

Cardurile nebancare de credit oferite de BRD impreuna cu Diverta: imprumuturi fara dobanda, o luna jumatate perioada de gratie.

Care sunt actele de care ai nevoie pentru a obtine un card nebancar de la BRD Finance?
Un act de identitate, in original plus o copie, adeverinta de venit sau talonul de pensie in original, fisa fiscala pe anul trecut in cazul salariatilor in original si completarea unui formular de credit. Acestea sunt singurele acte solicitate de BRD Finance pentru a va putea emite un card nebancar.

Imprumutatorul isi rezerva dreptul de a solicita orice alte documente necesare accesarii unui card nebancar.

Mai multe detalii: http://www.imprumut-urgent.ro/carduri-nebancare.html