Sistemul creditarii bancare

Creditele bancare - in 2013 au ajuns sa fie alternativa la cele nebancare

Pana de curand era foarte clar, daca aveai nevoie de bani, mergeai la banca, dar daca acolo nu puteai rezolva problema, apelai la credite nebancare. E adevarat, in vremuri de demult, erau anumite categorii de situatii in care apelai direct la creditele nebancare: achizitia de bunuri si echipamente de folosinta personala (credite nebancare doar cu buletinul, credite nebancare in magazin, cumparaturi in rate).

Aceste sisteme nu sunt complet disparute, ba chiar intr-o anumita masuta sunt in revenire. Dar sa revenim la discutia de baza: creditele nebancare erau o alternativa la cele de la banca. Acum se pare ca, pentru persoane fizice, a ajuns sa fie invers. E atat de greu sa mai apelam un credit bancar, incat nu ne mai putem duce decat sa cerem credite nebancare, adica cele acordate de catre Institutiile Financiare Nebancare (IFN).


Bancile afirma ca acorda credite bancare. Dar nu prea o fac, asta este adevarul. Au intervenit atat de multe conditii noi, incepand cu reglementarile impuse de OUG 50/2010, apoi regulile drastice de la BNR, incat trebuie sa ai deja foarte multi bani pentru a putea accesa credite bancare.

Dar nu astea sunt principalele motive. Realitatea este legata de economia noastra in general. Dupa perioada de aur a creditului de la noi, cand milioane de romani au ajuns sa aiba salariu mare si intreg pe cartea de munca, acum, cu criza, la stat s-au taiat sporuri, s-au facut disponibilizari, iar la privat, s-a cam revenit la trecerea salariului minim in cartea de munca, iar restul in mana, la negru. Adica asa cum era pana inainte de 2005. Ce poate face o banca in conditiile astea? Mai nimic. Banca e obligata sa respecte la sange regulile, cu totul clar din documente. IFN-urile insa sunt o alta treaba. Ei trimit consultantii la tine acasa, vad cum iti merge, inteleg ca poate ai venituri si la negru, ca sa stie daca iti poti plati ratele la timp. Normal, fara venituri clare in acte nici ele nu pot sa iti dea credite, dar nu stau sa impuna conditii ca la banca, unde ratele lunare nu pot sa fie mai mari de 30-35% din venitul tau lunar net.

Si iata cum, din cauza economiei, si a crizei, desi noi castigam bani, nu putem sa ne folosim complet si cum trebuie de ei. Pentru ca accesul la credite bancare este doar un alt drept care vine langa castigurile din munca sau proprietatea noastra. Dar de ce e asa de rau sa apelam la credite nebancare? Ca seriozitate, servicii, amabilitate, e chiar mai bine la IFN. Dar creditele nebancare sunt mult mai scumpe decat cele bancare, aici e problema.

Nici macar nu stii pe cine sa dai vina. E vina ta ca trebuie sa accepti sa nu ai toti banii in acte? Nu prea, ca daca nu ai accepta, s-ar gasi repede altcineva sa iti ia locul, si ai ramane pe drumuri. E vina patronului? Uneori da, dar de cele mai multe ori, si el, ce sa faca? La cat de mari sunt taxele, daca ar plati taxe si impozite la toti banii, ar da faliment. E vina bancilor? Partial, dar nu de tot. Pe de o parte, trebuie sa respecte legea. Pe de alta, nu au intrat in afaceri ca sa piarda bani, ci ca sa castige. Daca statul ia credite bancare mari, tot timpul, si plateste bine si la timp, de ce s-ar incurca cu populatia, unde nu stii niciodata cati vor mai putea sa isi plateasca creditele bancare peste o luna sau doua? Sau poate e vina IFN-urilor, ca dau credite nebancare? De ce ar fi. Si ele sunt in afaceri, respecta legea si regulile. E o problema ca au dobanzi mari? Nu cred, problema ar fi daca ar promite o dobanda, dar apoi te-ar taxa in plus, pe parcurs. Dar cele serioase nu fac asa ceva. Ce vrem sa spunem este ca nu suntem de acord cu incalcarea legii, nici la angajat, nici la angajator. Pana la urma, singurii cu adevarat corecti, dupa lege, sunt bancile (chiar daca nu prea dau credite), si IFN-urile (care dau credite, dar scumpe). Asta e piata, e concurenta, poti alege.

Si ajungem la alegeri. Ce ne intereseaza cel mai tare cand cautam sa luam credite, bancare sau nebancare, este sa ne rezolvam o problema. E de preferat sa nu luam credite pentru vreun telefon mai nou, sau pentru o masina de fitze, ci pentru probleme serioase. Iar alegerea depinde mult de tipul si caracteristicilde problemelor. Ce faci daca ai nevoie urgenta de bani? Mai mult ca sigur trebuie sa mergi la IFN pentru credite nebancare, ca la banca dureaza mai mult, si nu se stie cat, ca au de luat si ei o tona de aprobari sid e analize. Sau ce faci daca te astepti ca roblema ta sa fie de durata, cum ar fi, de exemplu, sa stii ca peste o luna ramai fara serviciu? Daca mergi sa iei credite nebancare de la IFN, acolo rambursarea se face in perioada foarte scurta, cu rate saptamanale, mari. Asa ca poti incerca sa mergi repede la o banca, cat inca ai salariu in acte, si sa iei niste bani pe un termen mai lung, as ca vei avea o rata lunara, mica, cat sa poti trece peste perioada mai grea. Si asa, sunt zeci de situatii posibile. Deci de la asta pleci: iti analizezi cu mare atentie problemele, si le gandesti pe o perioada mai lunga in avans. Apoi vezi de unde poti lua bani, pe reguli care sa fie potrivite cu situatia ta de viitor. Iei credite bancare daca ai salariu in acte, si daca nu te trabesti foarte tare. daca insa nu ai multi bani in acte, sau iti trebuie banii imediat, mergi mai bine la IFN sa iei credite nebancare.

Cam asa merge. Nu vom intra aici sa descriem ofertele, nici pentru credite bancare, nici pentru cele nebancare. Daca nu ati inteles ce spuneam mai sus, mai bine mai cititi o data, apoi va ganditi adanc, in liniste, poate va puneti si pe hartie toate datele. Deci daca va intrebati ce e mai bine, credite bancare sau credite nebancare, intrebarea e probabil gresita. Corect e sa va intrebati care din ele se potrivesc mai bine pentru a rezolva problema, cu toate detaliile ei, cele bancare, sau cele nebancare. NU strica apoi sa cititi si articolul despre Credite Nebancare Rapide (detalii...), ca sa vedeti cate ceva despre avantajele si dezavantajele vitezei in materie de credite. Alte materiale bune de citit sunt si pe website-ul de imprumuturi si credite rapide:
- Credite nebancare urgente: cititi tot articolul
- Credite rapide online: cititi tot articolul