Cum au fost creditele nebancare in 2013

Creditele nebancare - noutatile 2013

Noutatile aduse de anul 2013 in domeniul creditelor nebancare sunt destul de clar conturate: mai multe credite, sume mai mici. Creditele nebancare tind sa ia locul celor bancare in materie de nevoi personale. 

O alta tendinta observata pentru credite nebancare in 2013 este cresterea mare a segmentului online, dar si o usoara revenire a creditelor in magazin.


Creditele nebancare in 2013 isi continua tendinta usoara de crestere. Numarul din ce in ce mai mare de persoane inregistrate ca rai-platnici in Biroul de credit, foarte multele firme care incep sa nu mai poata plati la timp salariile, si mai ales, bancile care prefera sa isi directioneze banii catre clientii mari, au facut ca piata creditelor nebancare sa devina una foarte importanta ca numar de clienti.

Nu ne facem iluzii, creditele nebancare nu sunt mai ieftine in 2013. Este adevarat, nimic nu este. Dar ce trebuie sa remarcam este ca, poate si datorita concurentei mare dintre ele, IFN-urile nu profita in mod abuziv de necazurile oamenilor. Costurile creditelor nebancare continua sa fie mari si in 2013, dar sunt in continuare clar precizate si explicate, fara costuri ascunse sau comisioane aparute pe parcurs.

Desi, cel putin aparent, numarul somerilor nu a crescut spectaculos, si nici salariul mediu nu a coborat, totusi romanii sunt tot mai saraci. Este simplu de inteles: preturile cresc mult mai repede decat salariile si pensiile. In aceste conditii, continuand ce incepusera anii trecuti, IFN-urile accepta si in 2013 la acordarea creditelor nebancare orice tip de dovada a veniturilor (salarii, pensii, chirii, drepturi de autor).

Din statisticile Bancii Nationale, creditele nebancare in primul trimestru din 2013, in lei, au crescut cu foarte putin fata de aceeasi perioada  anului trecut, dar, foarte important, cele acordate in alte valute (in special cele in euro) au scazut spectaculos. Per total, se confirma observatiile: IFN-uri mai multe, clienti mai multi, credite nebancare mai multe, dar sume mai mici.

Mai multe detalii: http://www.imprumut-urgent.ro/credite-nebancare-pentru-restantieri-2013.html