Caracteristicile creditarilor nebancare

Creditele nebancare se acorda mai usor decat cele bancare, si catre categorii mult mai largi de oameni

Sunt cateva situatii in care accesarea de credite bancare este din start exclusa: prezenta in  Biroul de Credite, lipsa unor venituri stabile in acte, credite cu rate mari la alte contracte in curs.

In alte situatii, se pot incerca creditele bancare, dar e posibil sa nu rezolve problema, sau nu in timp util: aveti contract de munca pe perioada determinata, fara carte de munca, aveti deja rate la alte credite, aveti venituri mici, aveti nevoie de bani foarte repede, nu aveti timp sa adunati toate actele, sau aveti nevoie de bani pe o perioada foarte scurta.

Exista si situatiile, fericite as putea spune, cand se poate merge cu incredere pentru a cere credite bancare.


Datorita costurilor mult mai mari de la creditele nebancare, apelarea la o banca ar trebui sa fie prima opriune. Creditele bancare se acorda mai greu, cu mai multe acte, mai multe conditii, dar costurile cu dobanda sunt mai mici, iar perioada este mai lunga, deci si ratele mai mici.

Dar ce se intampla cand te gasesti intr-una din situatiile de mai sus? Sa vedem, sa le luam pe rand.

Sunteti inregistrat in  Biroul de Credite, asta inseamna ca nu aveti ce cauta sa cereti credite bancare, dar, daca v-ati rezolvat intre timp problema de la care a plecat totul, si nu mai aveti alte datorii restante, puteti cere credite nebancare, majoritatea IFN-urilor iau in considerare si aceste cereri.

Nu aveti venituri stabile in acte, fie ca aveti salariu mic, fie ca mai castigati si la negru, sau lucrati in plus, fara acte. In cazul acesta, degeaba mergeti pentru credite bancare, ca nu le veti primi, insa la IFN se sta de vorba, se analizeaza mai multe criterii, si, de multe ori, se acorda creditele nebancare atat de necesare.

Aveti in curs alte credite, cu rate mari, care depasesc 30-35% din venitul lunar net, deic bancile nu au voie sa va acorde credite bancare. La IFN, rata de indatorare (procentul ratelor pe luna de la creditele nebancare, din veniturile nete totale) poate trece de 50%, chiar si 70% in anumite situatii.

Aveti contract de munca pe perioada determinata, fara carte de munca, deci nu prea aveti cum sa mergeti la banca. Pentru acordarea de credite bancare, se calculeaza ca perioada de rambursare sa fie mai mica (in general cu 5-6 luni) decat durata contractului. In plus, nefiind carte de munca inregistrata, trebuie sa aduceti mult mai multe documente si adeverinte. IFN-urile, in schimb, acorda credite nebancare oricum pe perioade scurte sau foarte scurte, deci nu au o problema cu perioada contractului de munca, iar pentru acte, de cele mai multe ori le ajunge o simpla adeverinta de venit, sau chiar fluturasul de salariu.

Aveti deja rate la alte credite, dar nu foarte mari in comparatie cu venitul net lunar. n cazul asta, ati putea merge pentru credite bancare, insa calculati cu atentie: rata pe care ati plati-o la creditul de care aveti acum nevoie, plus ratele vechi, sa faca in suma mai putin de 30-35% din veniturile nete din acte. Altfel, daca va trebuie mai mult, sau e cam la limita situatia, depinde si cat de tare va grabiti. Daca aveti timp, incercati la cateva banci, dar atentie, se percep taxe de analzia dosar, deci nu mergeti sa depuneti dosare in stanga si in dreapta, fara sa aveti cate o discutie inainte la banca. Daca nu, atunci raspunsul sunt creditele nebancare, la care, cum spuneam mai sus, se pot accepta rate la credite mai mari.

Aveti venituri mici sau foarte mici, asta inseamna ca nu puteti lua credite mari, nici bancare, nici nebancare, insa oricum, creditele nebancare, la veniturile foarte mici, au sume mai mari decat cele bancare. Insa bancile au de multe ori si un nivel minim al creditului si al venituruile, sub care nici nu stau de vorba, asa ca mergeti mai bine direct la IFN pentru credite nebancare.

Aveti nevoie de bani foarte repede, asta este o problema, pentru ca bancile se misca foarte incet, ele nu dau credite bancare fara verificari atente si lungi. Persoana de la birou, in banca, spune ca va procesa imediat dosarul, dar apoi asteapta raspunsul de la departamentul de analiza riscurilor, unde nici macar nu are voie sa dea telefon, asa ca nici ei nu stiu cat poate dura. La IFN, pentruc redite nebancare, totul este mai simplu, mai direct, de cele mai multe ori persoana cu care stati de vorba (consultantul) este si cea care va ajuta sa completati cererea, si cea care da preaprobare, iar uneri chiar si cea care va da banii, de aceea sunt IFN-uri la care acordarea de credite nebancare dureaza si mai putin de 24 de ore.

Nu aveti timp sa adunati toate actele, sau nu sunteti sigur ca le puteti aduna. In cazul asta, ca si in paragraful de mai sus, e mai sigur sa cereti credite nebancare direct la IFN, macar ca acolo aveti un raspuns sigur rapid. Oricum, fara toate actele in regula, cu dosarul complet, nu veti primi credite bancare, deci socotiti-va bine pasii si timpul.

Aveti nevoie de bani pe o perioada foarte scurta, de cateva saptamani sau chiar zile, dar bancile au in general o perioada minima de contract. IFN-urile, la credite nebancare, au in general plata ratelor saptamanal, bancile, in schimb, au rate lunare, deci din start, la creditele bancare perioada de contract trebuie calculata in luni. Apoi, la cat dureaza sa primiti un credit bancar.. ati putea in acel timp sa il luati deja pe cel nebancar, si sa terminati gata de rambursat !


Suntem convinsi ca numarul si complexitatea situatiilor este mult mai mare decat ce am enumerat aici, si ca o alegere serioasa intre credite bancare si credite nebancare e dificil de facut fara toate datele problemei, de aceea asteptam si intrebarile, parerile si experientele dumneavoastra pe aceste subiecte. Atentie, ca baza de comparatie, puteti sa vedeti cum arata cele mai lejer de obtinut credite: cele doar cu buletinul.