Scad dobanzile la creditele nebancare?

Bancile au anuntat ca scad dobanzile, dar nu asta fac de fapt

O veste minunata daca nu suntem atenti. Dar in realitate este o veste proasta, pentru ca nu scad dobanzile la credite, ci la depozite.

Banca Nationala a scazut dobanda cheie, deci bancile pot obtine mai usor bani. A facut asta pentru a indemna bancile sa scada dobanzile la credite, si astfel sa creasca volumul acestora.

Dar ce se intampla de fapt? Daca bancile pot astfel sa obtina bani mai ieftin, atunci nu se mai omoara sa atraga fonduri de la populatie, asa ca au scazut dobanzile la depozite - la banii pe care oamenii ii depun in banci. Au de gand sa scada si dobanzile la credite?

Nu se stie. Dar stiu clar, inca o data, de ce oamenii apeleaza din ce in ce mai mult la credite nebancare !


Institutiile financiare nebancare nu atrag bani de la populatie, nu fac depozite, nu deschid conturi. Prin legea lor de functionare, nici nu au voie. Cu ce se ocupa ele? Un singur lucru: acorda credite, adica mai pe romaneste, dau credite nebancare.
 
De ce sunt mai atractive aceste credite nebancare decat cele de la banci?

In primul rand, la credite nebancare poate sa ceara si sa obtina aproape oricine. IFN-urile nu depind de verificarile in biroul de credit, nu au limite mari la credite ca sa fie nevoie de solicitanti cu salarii mari.

In al doilea rand, credite nebancare se pot acorda cu foarte putine acte. Cand cineva vine sa ceara 500 de lei, pe care ii poate da inapoi in 42 de rate saptamanale, rata este de numai 15,77 lei pe saptamana, adica in jur de 63 de lei pe luna (exemplu luat de la Provident). Asemenea credite nebancare se pot acorda, chiar si dupa reglementarile dure ale bancilor, catre persoane cu un castig mediu lunar de numai 200 lei ! Sa fim seriosi, ce acte sa mai trebuiasca ca sa dovedesti ca ai un castig mai mic decat cel minim pe economie?

Creditele nebancare au costuri mai mari decat cele ale bancilor, dar ce conteaza cat costa la banca, daca banca nu da credite? Sau daca le da, cere nenumarate acte si dureaza saptamani sa aprobe creditul? La IFN, pe credite nebancare, banii se dau foarte repede, oricat ai nevoie, cu minim de documente, pe perioade scurte. Desigur, exista si IFN-uri care acorda credite nebancare pe perioade mai lungi, cu sume mari (Viva Credit, TBI Credit).

Conditiile si costurile la credite nebancare, adica la IFN-uri (institutiile financiare nebancare) sunt clare, simple, fara foarte multe sisteme. Daca la o banca mi-ar lua saptamani doar sa le inteleg oferta, si sa aflu cat ma costa sa fac un credit, ce suma mi se poate da, pentru ca mai apoi sa ma trezesc ca dupa depunerea cererii vine biroul de risc si spune ca nu se poate... la IFN, cand vrei sa accesezi credite nebancare, afli in cateva ore sau cel mult 1-2 zile ce suma poti primi, pe ce perioada, si cat va fi rata.

Trebuie sa intelegem insa: IFN-urile acorda credite nebancare, nu fac cadouri sau munca voluntara. Si aici sunt reguli stricte, contracte clare, si penalitati usturatoare daca nu va respectati angajamentul. Stii bine ca ai de dat 15,77 lei pe saptamana la un credit nebancar de la Provident de 500 lei, dar pe aia TREBUIE sa ii platesti, ca altfel te costa mult mai mult. Credite nebancare nu inseamna ca faci ce vrei, ci doar ca poti obtine niste sume de bani mai usor, mai repede, si cu mai putina alergatura si acte.

Spuneam la inceput ca bancile, desi ar fi trebuit sa scada dobanzile la credite, le-au lasat asa cum sunt (mari si ele), dar le-au crescut pe cele la depozite, adica exact invers decat vroia Banca Nationala. IFN-urile insa ar trebui sa scada dobanzile la credite nebancare? Din pacate, nu. IFN-urile nu iau bani de la Banca Nationala, ca sa conteze pentru ei scaderea dobanzii de referinta. IFN-urile pot insa lua bani de la alte banci, insa, cum acestea nu au scazut dobanzile.. pe IFN il costa la fel de mult ca inainte sa obtina sursele de finantare. Si iata cum, in mod indirect, dobanzile la credite nebancare sunt mai mari decat ar putea fi, din cauza bancilor.

Si inca o data inteleg de ce oamenii prefera credite nebancare...