Electorata 2015

Guvernul anunta ca va lansa un sistem de reducere la jumatate a ratelor la creditele in derulare

Asta prin intermediul declaratiilor facute de primul ministru. Apoi, ministrul delegat pentru buget din Min Finantelor spune ca este vorba doar de plata a jumatate din principal, dobanzile si comisioanele curgand normal.

Acum cateva zile am ascultat Banca Nationala, care spunea de asemenea ca e vorba de injumatatirea ratelor, cu tot cu dobanzi.

Care este adevarul?Cu certitudine mai dureaza pana sa aflam. Adica stim sigur ca nu stim nimic.

In toate anunturile, chiar si in recenta critica dura adusa de catre presedintele Basescu, apar ca destul de clare cateva elemente:
- Banca Nationala este implicata, chiar ca initiator dupa parerea unora
- sistemul este destinat doar persoanelor cu venituri sub medie (dar tot sunt, se pare, vreo 900.000)
- perioada aceasta de ajutor este de maxim 2 ani
- sumele care nu se vor plati acum nu dispar, ci se adauga la credit pentru anii de dupa aceasta perioada (fie prin prelungire, fie prin cresterea ratelor acelea)

Am citit si ascultat multe pe aceasta tema, si am ajuns la cateva concluzii, nu multe, si nimic clar insa:

1. De ce atat BNR, cat si presedintele vorbesc de o masura cu caracter fiscal?
dexonline.ro ma ajuta: "FISCALITATE s. f. Sistem de percepere a impozitelor și taxelor prin fisc. Totalitatea obligațiilor fiscale ale cuiva. – Din fr. fiscalité. Sursa: DEX '98 (1998)"
Dar in tot ce intleg despre propunerea de program.. care este legatura? Vom plati o taxa noua ca sa acoperim.. ce? Ca daca e adevarat ce a spus Voinea, banca isi va incasa integral veniturile (dobanda si comisioanele), doar ca pe o perioada SI MAI LUNGA, adica mai multi bani

2. Cine avea nevoie de o asemenea masura? Orice om care avea un credit si ii venea un pic mai greu sa il achite se putea duce oricand la banca sa intrebe de o restructurare, chiar si cu o perioada de gratie. Doar sa aiba ratele la zi. Ba de vreun an de zile bancile au inceput sa spuna "doar sa nu aiba intarzieri mai mari de 30 de zile".
Pe langa asta, este absolut plina piata de oferte de refinantare, deci te poti duce la ORICE banca, sa modifici contractul actual.

3. Cine ar avea cu adevarat de castigat - dintre clienti, din masura asta? Din nou, daca este adevarat ce a spus Voinea (ministrul bugetului), si se amana doar plata a jumatate din principal, atunci cei mai castigati sunt cei cu credite pe termen mediu - respectiv creditele de nevoi personale sau consum incheiate pe cel mult 5 ani. Cati sunt acestia? Nu avem un numar cert, dar stim sa facem socoteala: credit pe 5 ani, suntem in 2014, deci trebuie sa fi fost dat cel mai devreme in 2009. Pai deja se cam dusese la vale treaba in 2009.. numarul creditelor, de orice fel, scazand drastic.

4. Le convine bancilor un asemenea program? Mai mult ca sigur DA. In primul rand, indiferent de varianta, bancile nu renunta la niciun leu, doar restructureaza. In al doilea rand, scapa, cel putin o vreme, de o buna masura din creditele neperformante, care le obligau la constituirea de provizioane si rezerve imense. Deci lasa bani intr-o parte dar ii elibereaza in alta (oricum ar fi, erau banii lor, nu comentam asta). In al doilea rand, decat 1000 de oameni cu rate de cate 100 de euro, din care platesc doar 200, mai bine 1000 de oameni cu rate de cate 50 de euro, dar din care platesc 500. Sunt si mai multi bani intrati, si mai putina bataie de cap cu rau platnicii. In plus, ii pastreaza si chiar cresc activitatile si termenul.. sigur ca le convine in perioada asta.

5. Revenind asupra punctului 2, prin care ma intreb DE CE o asemenea masura.. nu pot decat sa ma opresc asupra a doua variante:
- ori toata povestea are caracter strict electoral.. inventandu-se o masura de ajutorare a populatiei.. dar care era deja acolo de fapt (doar se muta efortul de informare si comunicare de la banci, la guvern)
- ori e mai mult de atat, si prin masura asta se permit relaxari sensibile ale conditiilor.. poate ca programul va fi accesibil celor cu datorii mai mari de 30 de zile (dar mai mult ca sigur nu mai mari de 90).. poate ca va permite o modificare a pragurilor de indatorare (atat ca procent din veniturile lunare, cat si poate ca perioada de intindere in varsta)..

INTREBAREA DE BAZA: Daca se va lansa un asemenea program, si va incadrati in acele conditii, MERITA sa apelati la aceasta masura?

Parerea mea:

Daca va puteti plati rata, fara sa intrati in necazuri prea mari, nu are rost sa va lungiti povestea cu inca 2 ani.

Daca va este greu sa va platiti rata, interesati-va de conditiile de refinantare, atat la banca dumneavoastra, cat si la alte banci, FARA restructurarea creditului.

Daca nici asa nu se poate.. atunci poate fi interesant un asemenea program. Dar cu cea mai mare atentie. Nu in ultimul rand, traim intr-o vreme si intr-o tara in care Guvernul face legi prin Ordonante, intra in aplicare, apoi cand ajung in Parlament pentru a deveni legi pline, sunt atacate la Curtea Constitutionala, unde in general, daca nu crea cineva, nu devin legi. Si totul se poate anula. Suntem in an electoral, si asta spune multe.

Niciun comentariu: